مقاله علمی پژوهشی

ساخت وبلاگ

نقش آموزش و پرورش و معلم در کنترل یا کاهش آسیب های اجتماعی دانش آموزان

اسماعیل دلیلی1* ، 

1-    آموزگار کلاس ششم شهرستان مرند

ایمیل مسئول مکاتبه: ([email protected])

 

چکیده

        پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش آموزش و پرورش و معلم در کنترل یا کاهش آسیب های اجتماعی دانش آموزان انجام گردید. روش تحقیق این مطالعه از نظرشیوه گردآوری اطلاعات به صورت توصیفی (همبستگی)، مصاحبه،وروش بالینی بوده نتایج پژوهش حاضر بیانگر آن است که بین فناوری های نوین ارتباطی و آسیب های اجتماعی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد به طوری که اگر این فناوریها به صورت کنترل شده  وتحت نظر افرادخبره و آموزش رسمی مورد  استفاده قرارگیرد، نتایج حاصل مثبت لاکن بنا به اظهارمحققین استفاده بیش از حد و کنترل نشده ازفناوری ها وعدم توجه به محتوای آموزشی آنها می تواند یادگیری تحصیلی دانش آموزان را تحت تاثیر قراردهد. و در نهایت موجب بروز برخی از آسیب های  اجتماعی جبران ناپذیر در بین جامعه دانش آموزی حاصل گردد.

واژه های کلیدی : فناوری های نوین ارتباطی، یادگیری تحصیلی ، آسیب شناسی، محتوای آموزشی

 

 

 

 

 

 

مقدمه

جوامع بشری همواره با مشکلات و آسیب های بسیاری مواجه بوده اند، با توجه به این که آسیب های اجتماعی بخش قابل توجهی از امور و سرمایه ها را به خود اختصاص داده اند و از آن جهت که توجه به آسیب ها منجر به پیشگیری و همچنین درمان آسیبها می شود فناوری های نوین ارتباطی از جمله عواملی است که تاثیر بسیار زیادی بر ظهور انحرافات اجتماعی آسیب ها و وقوع بزهکاری دارد. یکی از نخستین نگرانی های والدین و دست اندرکاران آموزش درباره بازیهای رایانه ای این است که چنین بازیها ممکن است با ایجاد فضای جذاب تر در مقایسه با انجام تکالیف درسی باعث تداخل در عملکردهای تحصیلی فراگیران شود(موسوی، 1390). کودکان و نوجوانان به عنوان عمده ترین گروهی متاثر از بازی ها بوده و اثرات بازی ها متوجه آنهاست(فرشید فر، 1392). همچنین (هیوگ و جنتایل، 2003)  بر این باورند که اعتیاد به بازی های رایانه ای در نوجوانان بخصوص در پسرها با مشکلات سازش نظیر رفتار ها و نگرشهای پرخاشگرانه و افت تحصیلی در ارتباط است(کیوان کار، 1392).

 شرح و بیان مساله پژوهش

     یکی از وظایف اساسی آموزش و پرورش در کشور، انتقال میراث فرهنگی، پرورش استعدادهای نهفته در دانش آموزان و آماده سازی آنان برای شرکت فعال در امورات کشور است.لذا یکی از مهم ترین موضوعاتی که امروزه دست اندرکاران تعلیم وتربیت را به خود مشغول کرده ، نحوه مواجه شدن با فرصتها و تهدیدهای حاصل از گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات و برنامه ریزی دقیق و اصولی برای بهره برداری و استفاده صحیح از آن است و چون معلم در کلاس درس مانند ذره بین ، رفتار و اخلاق و یادگیری دانش آموزان را مورد بررسی و دقت نظر قرار می دهد در این میان  اگر دانش آموزانی رفتار غیر عادی و یادگیری خیلی خوبی نداشته باشند مورد توجه بیشتر قرارد داده و به صورت عمومی راه های مختلف را پیشنهاد می کند اگر کار ساز نباشد به صورت فردی به کمک اولیای دانش آموز  اقدام به حل مشکل رفتاری  یا موانع یادگیری درسی می پردازد . لذا بخشی از آسیبهای فناوری نوین ارتباطی و یا ارتباط این فناوری با گرایش به آسیبهای اجتماعی با نا آگاهی بخش عمده ای از بهره برداران نیز مرتبط است . و این عامل در کنار فقدان یک درک مشترک بین مدیران و مسئولین، شرایط پیچیده  ای را برای امر مقابله با آسیبهای ناشی از فناوریهای نوین ارتباطی رقم زده است.                                                                              

روش تحقیق

این پژوهش از لحاظ هدف تحقیق کاربردی و همچنین از لحاظ نوع تحقیق به عنوان توصیفی و مقطعی می باشد . توصیفی به این دلیل که هدف محقق از انجام این پژوهش توصیف عینی، واقعی و منظم خصوصیات یک موقعیت یا یک موضوع است و مقطعی از این جهت که این مطالعه در یک بازه ی زمانی مشخص انجام پذیرفت.ودر نهایت به روش مصاحبه ای ،بالینی و استفاده از روش کتابخانه ای مورد تحقیق قرار گرفته است.

اهمیت و ضرورت پژوهش       

فناوریهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی با تمام خوبی ها و فوایدش، کاستی ها و آسیب هایی نیز دارد که همگان به ویژه سیاست گذاران، مسئولان آموزشی و والدین در هر جامعه ای باید از آنها آگاه باشند. البته سخن گفتن از آسیب های شبکه های اجتماعی به معنای نفی این پدیده و نگاه منفی به آن نیست، بلکه واقعیت این است که این شبکه ها دارای کارکردهای منفی و مثبت است. دسترسی آسان به این پدیده و اطلاع رسانی آن در زمینه های مختلف، باعث ایجاد معضلی به نام اعتیاد به این گونه رسانه هاو بازی های رایانه ای در بین افراد خصوصاًًٌٍ جامعه دانش آموزی گردیده است.

فدراسیون دانشمندان آمریکایی نیز در سال 2006 پیشنهاد داد که تلفیق یا یک پارچه سازی این بازی ها با مدارس می تواند در اطلاع سیستم آموزشی کمک کند از این طریق افراد دانش جدید و مهارتهای پیچیده را از طریق انجام بازی بدست می آورد(kebritchi, 2010).

متخصصان تعلیم وتربیت همواره برای بازی کردن با کودکان اهمیت ویژهای قائل هستند و آن را لازمه ی رشد فکری و تقویت جسمی کودکان و حفظ سلامت روان می دانند . بازی های رایانه ای مانند دیگر ساخته های بشر دو روی سکه دارند که یک  روی آن استفاده صحیح و مفید در کارها و آموزش و کمک به رشد سعادت انسان می باشد و روی دیگر آن استفاده غلط و نابجا از آن می باشد. (رمضانی،1392) فناوریهای جدید ارتباطی و اطلاعاتی با داشتن فواید زیاد، باید به صورت کنترل شده به کار برده شوند که در حال حاضر مهمترین عامل برای افزایش کنترل و نظارت بر کاربران، شناخت رابطه استفاده از این فناوری و نوع آسیب های پدیدار شده در بهره برداران است.  بنابراین اگر چه استفاده از امکانات رفاهی و تکنولوژی در هر جامعه حق همه افراد آن جامعه بوده، اما باید قبل از این که تکنولوژی در دسترس عموم قرار گیرد ضوابط و شرایط و دستورالعمل خاص آن تدوین شود(ملک احمدی، 1388، ص95).

پیشینه تحقیق

نتایج تحقیقات اوولدسن و همکاران(2012) نشان داد بازیهای خشن ویدیویی که به صورت دسته جمعی یا رقابتی انجام می شود، بر نحوه رفتار گروهی فرد و درعین حال رقابتی او تاثیر می گذارد و بافت اجتماعی بازی، بیشتر از محتوای خود بازی بررفتار آینده فرد موثر است. هم چنین، محققان بیان کردند که پرداختن به بازی های خشن ویدیویی میزان خشونت را بالا برده و از رفتارهای جامعه یار فرد می کاهد.

پژوهش چببی  و همکارانش با موضوع بررسی برخی از اختلالات اعتیاد به اینترنت در سال 2001 نشان داد که استفاده بیش از حد از اینترنت موجب استفاده نادرست از آن و ایجاد مشکلات اجتماعی وتحصیلی در دانشجویان می شد(چببی ،2001).

بررسی مطالعه عباسی(1392)و همکارانش با موضوع بررسی رابطه فن آوری ارتباطی جدید(بازی های رایانه ای) با سازگاری اجتماعی کودکان دبستانی در سال 1390-1391 در شهر بیرجند با پرشسنامه اجتماعی سینها و سینگ و پرسشنامه جمعیت شناختی صورت گرفت نشان داد که بین سازگاری اجتماعی در تمامی مولفه ها با میزان استفاده از رایانه برای بازی و سرگرمی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت.

تحقیقی که آتشک(1392)و همکارانش با موضوع تاثیر بازیهای آموزشی رایانه ای بر مهارت اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در سال 1390 با پرسشنامه استاندارد مهارت اجتماعی گرشام و الیوت انجام دادند مشخص شد که بازی آموزشی مورد نظر باعث افزایش پیشرفت تحصیلی آنها شد.

بررسی آسیبهای روانی اجتماعی و وابستگی به تلفن همراه در دانش آموزان که توسط پناهی و همکارانش در سال 1390 صورت گرفت نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین وابستگی به تلفن همراه با افزایش ارتباط ناسالم و افت تحصیلی رابطه وجود دارد و همچنین بیان کرد که استفاده از تلفن همراه باعث افت تحصیلی در دانش آموزان و نیز کاهش برقراری ارتباط عاطفی نوجوانان با خانواده هایشان می شود که در طولانی مدت اثرات مخرب روحی و فرهنگی ایجاد می نماید . بنابراین لازم است برنامه ریزی مناسب برای آموزش انجام شود تا فرهنگ صحیح استفاده از تلفن همراه در جامعه بوجود آید(پناهی، 1392).

آسیب شناسی

پاتولوژي به معني آسيب شناسي، بيماري شناسي و تشخيص علل آسيب هاي وارده برسیستمی مشخص (مورد مطالعه) است. این علم که به طور گسترده در علوم زيستي كاربرد دارد در علوم انساني نيز داراي كاربرد مي باشد. البته تمام مطالعاتي كه در جهت آشكارسازی عیوب و عوامل آسیب زای سیستم خاصی قدم بردارند، در حیطه علم آسیب شناسی قرار دارند. 

هدف از آسیب شناسی در این مقاله جنبه های منفی است که فناوری های نوین به صورتهای مختلف جامعه و افراد آن خصوصاً دانش آموزان عزیز را با آن روبرو می کند و ارزشها، سنت ها، روابط اجتماعی و تحصیلی را در داخل آن با چالش مواجه کرده و به سمت نابودی می کشاند و به طور کلی هر نوع چالش و آسیبی که از طریق فناوری های نوین امنیت اجتماعی و یاد گیری تحصیلی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار می دهدمورد بررسی قرار گرفته است.

آسیب های اجتماعی

اجتماعی شدن فرایندی است که آموخته می­شود و به صورت ژنتیکی به ارث نمی­رسد. فرایندی که کودکان، یا سایر اعضای جدید جامعه، روش زندگی جامعه خویش را می­آموزند، اجتماعی­شدن یا فرهنگ آموزی نام دارد. اجتماعی­شدن مجرای اصلی و اساسی انتقال فرهنگ در طول زمان بین نسل­هاست. اجتماعی­شدن فرایندی مادام­العمر است که در طی آن رفتار انسان توسط کنش­های متقابل اجتماعی به طور پیوسته شکل می­گیرد. اجتماعی­شدن این امکان را به افراد می­دهد که خود و استعدادهای خویش را پرورش دهند، بیاموزند و اصلاح کنند(گیدنز، 1386) و از طریق حضور فرد در جامعه و ایجاد روابط مختلف با دیگران به آن دست پیدا کند و مهارت های لازم را به دست آورد.

با گسترش فناور­های نوین و حضور افراد در آن زمینه برای ارتباط و روابط بین افراد و جامعه تا حد زیادی رو به کاهش پیدا کردن است. به طوری که افراد بیشتر سعی می­کنند با حضور در فضای سایبر اوقات خود را بگذرانندو با دیگران رابطه بر­قرار کنند. این امر سبب شکل گیری نوعی گسست بین فرد و اجتماع می­شود. از آنجا که بیشتر کاربران این فضا را نوجوانان و جوانان تشکیل می­دهند که نسبت به روشهای زندگی در جامعه و فرهنگ آن آگاهی کمی دارند، انزوای آنها از جامعه به دلیل حضور مداوم در فضای سایبر سبب ایجاد چالش­ها و آسیب­هایی متعدد در زمینه انتقال روش­های زندگی و فرهنگ اجتماعی به این افراد می­شود و آنها را اشخاصی غیر اجتماعی و بدون تعهد نسبت به جامعه و افراد آن بار می­آورد و سبب افزایش خشونت و ایجاد ناامنی­های اجتماعی در سطح جامعه می­شود(آتشک، 1392).

آثار اجتماعی فناوری های ­نوین ارتباطی

1- افزايش جرأت و جسارت ارتكاب جرم

از آنجا كه فضاي سايبر فضايي است كه اهالي آن در عين ارتباط همديگر را نمي شناسند. هر روز مي شود با يك هويت خاص وارد اين فضا شد بنابر اين فضا خود به خود به يك فضاي جرمزا و آسيب آفرين تبديل مي شود و افراد با اين ديد كه نا شناخته هستند جرات و جسارت پیدا کرده و سعی در آسیب رسانی به دیگران و جرم وجنایت می کنند.

2-كاهش رعايت اصول اخلاقی ( امانتداري، تعهد نسبت به وظيفه و صداقت)

با سست شدن اعتقادات و باورهاي ديني در بين افراد در فضاي سايبر از يك سو و بي اهميت شدن احترام و ارزش ها در اين فضا زمينه براي آسيب ديدن و بي اهميت شدن اصول اخلاقي در بين افراد افزايش پيدا می كند و افراد به سادگي نسبت به رعايت حقوق ديگران، امانت داري و ساير اصول اخلاقي ديگر واكنش نشان داده و آنها را زير پا می گذارند.

3-کمرنگ شدن ارتباطات اجتماعی، منزوی شدن و فردیت گرایی

از اثرات دیگر فناوری های جدید در عرصه زندگی افراد کمرنگ شدن ارتباط های اجتماعي حقيقي بين افراد است. اين امر خود باعث منزوي شدن فرد و افزايش روحيه فردگرايي در افراد جامعه مي شود که به صورت هاي مختلف باعث آسيب پذير شدن فرد و ايجاد بيماري هاي مختلف رواني در او و شكل گيري بي نظمي و ناامني اجتماعي  افراد جامعه می شود.

4- افزایش خشونت

يكي از نگرانيهاي عمده فناوری های نوین به ويژه بازيهاي ويدئويي موجود در اين فناوری ها، ويژگي آشكار خشونت آميز بودن بسياري از آنهاست.

 5- .اعتیاد به اینترنت

اعتياد باعث نابودي انسانها و دوستي و صميميت بين آنها مي شود، اعتياد به اينترنت نیز از این قاعده مستثنی نیست و سبب آسیب های روانی و جسمی در فرد می شود. اعتياد به اينترنت در زير مجموعه اختلالات تكانه اي آمده است و آن نوعي استفاه از اينترنت است كه بتواند مشكلات روانشناختي، اجتماعي، درسي و يا شغلي در زندگي فرد ايجاد كند .

6- آسیب های جسمی

آسیب‌های جسمی یکی دیگر از پیامدهای سوء استفاده مکرر و افراطی از رسانه‌های نوین است. استفاده فراوان و خارج از چارچوب مشکلات جسمی و روحی فراوانی را به وجود می‌آورد. مسائل چشمي؛ مسائل مچ دست؛ مسائل كمري؛ مسائل ديگر جسمي؛ چاقي؛ توسعه بيماري هاي گردن؛ توسعه بيماري هاي پا؛ آسيب ديدن دستگاه گوارش؛ صدمه به سيستم اسكلتي در اثر نشستن مداوم و غير استاندارد در جلوي مانيتور و ...

علل بروز آسیبهای رایانه ای در کاربران به طور خلاصه به شرح زیر است

  1. استفاده بلندمدت و وابستگی شدید به انواع بازیها
  2. عدم کنترل والدین
  3. عدم آگاهی والدین از محتوای بازیها و ...
  4. اعتیاد به شبکه های اجتماعی و بازیها ی رایانه ای و...
  5. عدم آگاهی کاربران از آسیبهای وارده بر جسم و روح و روان آنها
  6. جذاب بودن و دنباله دار بودن بازیها و...
  7. عدم توجه به زمان  و...

 

پیشنهادهای کاربردی

 1ـ والدین برای این که بتوانند درخصوص محاسن و عیوب رسانه‌ها، راهنمای خوب و موثری برای فرزندانشان باشند، باید در این زمینه، مطالعه و مشاوره کرده ، اطلاعات و مهارت‌های خود را افزایش دهند و به روز کنند، تا توصیه های آنان برای فرزندان قابل قبول و پذیرش و دارای دقت و اعتبار باشد.

2- مراکز و موسسات آموزشی، نظیر مدارس و دانشگاه ها می توانند با تخصیص بخشی از ساعات آموزشی به منظور استفاده بهینه و درست از ابزارهای فناوری اطلاعات نظیر اینترنت، رایانه، تلفن همراه و سایر موارد مشابه، روش استفاده صحیح را از همان ابتدا دربین دانش آموزان و افراد جامعه آموزش دهند.

3ـ ورود رسانه‌ها به خانه ، یعنی ورود غریبه‌ها به خانه ! هرگز برنامه‌ها و فیلم‌هایی که متناسب با فرهنگ، سن و درک فرزندتان و ارزش‌های اخلاقی نیست ، چه از طریق شبکه‌های تلویزیونی ایران و چه شبکه‌های ماهواره‌ای  را با فرزندتان تماشا نکنید.

4ـ برای تماشای تلویزیون و بازی با رایانه در منزل، ضوابطی که قابلیت اجرا باشد، با نظر فرزندتان در نظر بگیرید و خود به آن عمل کنید. محدودیت‌هایی را متناسب با سن و دورة تحصیلی فرزندتان اعمال کنید هرگز بدون زمان‌بندی و محدودیت ، پلی استیشن ، رایانه و تلویزیون را در اختیار آن‌ها ، قرار ندهید تا به صورت یک عادت و اعتیاد غلط در بیابد.

5 - برای این که استفاده از رسانه ها به عنوان یک عادت مضر در نیاید، محیط زندگی خود و فرزندتان را متنوع کنید؛ مثلاً از طریق : کتابخوانی، قصه‌گویی، نقاشی ، کارهای دستی و امور هنری ، رفتن به موزه‌ها، کتابخانه‌ها پارک‌ها و مساجد، تفریح، ورزش(شنا ، راهپیمایی ، کوهنوردی و 000)اوقات و فراغت فرزندتان را پر کنید .

 6 -  در خرید بازی های رایانه ای دقت کنید تا بهترین بازی‌های موجود در بازار را ، که برای رشد ذهنی، خلاقیت ، تجسم فضایی و سایر مهارت‌های فرزندتان مفید است ، با مشورت افراد خبره و مطلع، انتخاب کنید. از خرید بازی‌های خشن و مبتذل نیزجداًبپرهیزید.

7ـ به خاطر داشته باشید که استفاده بیش از حد رسانه‌ها توسط فرزندان ، سبب بروز رفتارهای پرخاشگرانه ، خشن و انتقام جویانه و بی‌اعتنایی به ارزش های خانواده و بی‌علاقگی به درس و مسئولیت‌پذیری می‌شود. بهتر است هنگام تماشای فیلم‌ها و بازی‌های ویدئویی و رایانه‌ای ، برای فرزندانتان ( از سنین پایین ) توضیح دهید که این صحنه‌ها غیر واقعی و در قالب فیلم است و سخنان زشت و غیراخلاقی بازیگران را الگو قرا رندهند.

8 -  استفادة کنترل نشده از رسانه‌ها در منزل توسط خانواده‌های ایرانی ( چهار ساعت و نیم در روز) موجب کاهش ارتباط بین فردی و چهره به چهرة اعضا با هم شده، این امر فضای انفرادی را به جای فضای جمعی و اجتماعی خانواده حاکم می کند و کم کم افراد خانواده ترجیح می‌دهند به طور جداگانه (فردی ) در اتاق خود تلویزیون و رایانة مستقل داشته باشند ( پورحسین ، 1385ص 1) و این یعنی حذف تعامل و تعلیم و تربیت خانوادگی . بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، ساعاتی را در منزل، بدون تماشای تلویزیون و 000 به گفت و گو با همدیگر در فضای با نشاط و دوست داشتنی سپری کنید، مخصوصاً بهتر است است که زمان غذا خوردن از رسانه‌ها استفاده نشود.

9ـ والدین باید بدانند که رسانه‌های گروهی امروزه نقشی فراتر از یک وسیلة  سرگرم کننده دارند. در واقع این وسایل به ابزاری فرهنگ ساز مبدل شده‌اند قدرت‌های مسلط جهانی می‌کوشند با استفاده از این ابزار زمینه‌های نفوذ فرهنگی خود را در سایر جوامع فراهم آورند.

10ـ کشورهای غربی با استفاده از تکنولوژی رسانه‌ای برتر و استفاده از جذابیت‌های آن سعی در انتقال و آموزش ارزش‌های فرهنگ غربی خود به سایر جوامع از جمله کشور ما دارند. در این میان کودکان و نوجوانان در ولویت‌اند. بنابر این شما با دست خود این فرصت را در اختیار آنان قرارندهید.

11ـ سعی کنید مهارت‌های اساسی زندگی در عصر انفجار اطلاعات  همچون : انتخاب‌گری، خلاقیت ، انتقادگری، و مدیریت زمان و 000 را به فرزندان خود بیاموزید تا بدون آگاهی و هدف، در امواج اطلاعات و تصاویر، ماهواره و اینترنت ، غوطه‌ور غرق نشوند.راحل بعدی ، اصلاح و کنترل به راحتی قابل اجرا نیست ).

خلاصه یافته ها

          در این پژوهش آسیب هایی که دانش آموزان با در اختیار داشتن انواع فناوری ها، در اثر استفاده های طولانی مدت، کنترل نشده وبدون آگاهی والدین از هدف و محتوای آنها، ممکن است در یادگیری تحصیلی آنها، افت تحصیلی و در نهایت سردرگمی یا ترک تحصیلی فراگیران و یا آسیب های اجتماعی ، اختلالات روانی و رفتاری گردد، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. از دیدگاه محققان، ترکیبی از رایانه ها، ماهواره ها، اینترنت، تلفن همراه وسایر وسایل الکترونیکی هم اکنون موجب عمل و عکس العمل موثرتر و کاراتر امور، ظهور مشاغل جدید، صنایع  نوین و خلاقیت هایی پی درپی در کشورهای توسعه یافته شده و بیشتر از همه، تغییراتی در روش زندگی مردم بوجود آورده اند(آتشک،1392). ولی بدلیل نبود ظوابط و مقررات جهانی و الزامات ناشی از آن در اینترنت و شبکه های اجتماعی هیچ گونه تضمینی وجود ندارد که همه گروه ها و انجمن ها در سیر اهداف انسانی فعالیت کنند، زیرا در کنار گروه ها و انجمن های مفید گروه های نابهنجاری نیز دیده می شود(ببران،1390). لذا تشخیص مشکل و علاج بعد از وقوع عوارض بر دست اندرکاران آموزشی و پرورشی توصیه می گردد.

و بالاخره نوشتار حاضر را با فرمایش گرانسنگ حضرت امام صادق (ع) به پایان می بریم که فرموده اند «کسی که بدون کسب هماهنگی و بینش اقدام به عمل کند رهرو بیراهه رویی را ماند که شتاب حرکت و سرعت سیر وی، جز بر دوری از اهداف و مقاصدش نیفزاید.»

محدودیت های تحقیق

محقق در انجام پژوهش حاضر نهایت دقت را به عمل آورده است تا پژوهش از هر گونه نقصی به دور باشد. اما با وجود این، بعضی از این عوامل خارج از دست پژوهشگربوده که باعث ایجاد محدودیت هایی در پژوهش شده است که در ذیل به آنها اشاره می کنیم.

1 – نتایج پژوهش محدود به پژوهش های محقق و همکاران و دانش آموزان و اولیای آنان در یک جامعه محدود می باشد ، لذا در تعمیم نتایج آن به همه دانش آموزان کشور باید احتیاط کرد.

2 – جامعه آماری این پژوهش محدود به نظر خواهی از معلمان و اولیا ی انان می باشد، لیکن نظرات افراد دیگری همچون متخصصین امر تعلیم وتربیت نیز باید بررسی شود.

3 – وجود محدودیت در روش تحقیق: در این مورد باید گفت که هر یک از روش های تحقیق به لحاظ تحول در روش های پژوهش در عصر حاضر محدودیت های خاص خود را دارد. روش تحقیق پژوهش حاضر نیز از این قاعده مستثنی نیست.

4– محدودیت در خصوص عدم همکاری کافی برخی از همکاران و اولیا و خود دانش آموزان به هنگام مصاحبه.

 

 

نتیجه گیری کلی

نتایج حاصل از مطالعات نشان می دهد که فناوری های نوین ارتباطی با داشتن مزایا و آسودگی و راحتی های که در زندگی عصر جدید ایجاد کرده اند دارای آسیب های زیادی نیز هستند که این آسیب ها در بین نوجوانان شایع تر می باشد بنابراین با توجه به مطالعات انجام یافته وتحقیقات پژوهشی، اگر این فناوری¬ها بصورت کنترل نشده بدون نظارت والدین و برنامه ریزی نشده در دسترس دانش آموزان قرار گیرد پیامدهای ناگواری نظیر افت تحصیلی، ترک تحصیل و آسیب های جسمانی و روانی و اجتماعی در بین جامعه دانش آموزی افزایش خواهد یافت که به تبع آن نیز عواقب جبران ناپذیری بر پیکره خانواده و جامعه وارد خواهد شد، لذا باید فناوری های نوین ارتباطی بصورت کنترل شده و با نظارت والدین و مسولان آموزشی در اختیار دانش آموزان قرار گیرد و در نهایت محتوا به گونه ای انتخاب شود که اصل آموزش راتحت تاثیر قرارندهد تا فناوری های نوین ارتباطی بتواند بعنوان ابزاری برای پیشرفت دانش آموزان در امور تحصیلی و تربیتی موثر باشد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

سوالات هدیه...
ما را در سایت سوالات هدیه دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 1350681 بازدید : 191 تاريخ : شنبه 4 اسفند 1397 ساعت: 23:20